10 КЛУЧНИ ПРИДОБИВКИ ОД РЕДОВНО ПИЕЊЕ ЧАЈ
Студените денови веќе пристигнаа и секоја топла шолја чај е тука да ни го разубави и стопли денот, но и да ни го подобри здравјето. Користен со векови, чајот е еден од најраспространетите пијалоци во светот, а добрата вест е дека само една шолја може да обезбеди многу повеќе од само хидрирање. Голем дел од бенефитот на чајот лежи во растителните соединенија (полифеноли) што ги содржи – видот на чајот, температурата на водата и времето на стоење влијаат на количината на овие заштитни соединенија во вашата чаша.
Дел од големиот број придобивки од секојдневното пиење чај се следниве:
1. Богати со заштитни растителни соединенија
Сите сорти на чај (црн, бел, зелен и овошен) се богат извор на заштитни растителни соединенија, наречени полифеноли. Редовното консумирање на овие полифеноли може да помогне да се заштитат клетките на телото од оштетување и како резултат на тоа да се намали ризикот од хронични болести како срцеви заболувања, дијабетес и рак. Катехините во зелениот чај и теафлавините во црниот чај се соединенијата одговорни за повеќето од овие здравствени придобивки.
2. Може да го подобри крвниот притисок
Консумирањето чај може да го подобри функционирањето на нашите крвни садови и да помогне во намалувањето на крвниот притисок. тоа го прави со зголемување на достапноста на соединението наречено азотен оксид, кое помага да се релаксираат внатрешните мускули на нашите крвни садови, овозможувајќи и на крвта да тече послободно.
3. Може да го подобри кардиоваскуларното здравје
Доказите сугерираат дека редовното консумирање чај може да го намали ризикот од срцеви заболувања, за кои се смета дека во голема мера повторно се должи на содржината на полифенол. Посебно се истакнуваат катехините, кои се наоѓаат на особено високо ниво во зелениот чај, кои покажуваат позитивен ефект врз сите кардиоваскуларни исходи.
4. Може да го намали ризикот од дијабетес
Способноста на полифенолите од чајот да ги инхибираат дигестивните ензими како лактаза и да го одложат навлегувањето на гликоза (шеќер) во цревата, доведе некои студии да заклучат дека конзистентниот внес (во текот на животот) на полифеноли во исхраната може да биде исто толку ефикасен како и некои лекови за намалување на ризикот од дијабетес;
5. Може да го подобри здравјето на цревата
Многу од полифенолите во исхраната, вклучително и оние од чајот, поминуваат неапсорбирани во дебелото црево каде што се разградуваат од цревните бактерии. На овој начин тие обезбедуваат извор на гориво за нашите корисни цревни бактерии, овозможувајќи им да напредуваат и диверзифицираат и помагаат да се подобри функцијата на цревата и да се измени имунолошкиот систем.
6. Може да го намали ризикот од рак
Полифенолите кои се наоѓаат во чајот може да работат со други фактори за да го забават развојот на одредени видови на рак. Сепак, убедливите докази до денес се ограничени на орален карцином, со сугестивни докази за други форми, вклучувајќи рак на црниот дроб, дојката и дебелото црево. Потребни се повеќе добро дизајнирани студии, заедно со разгледување на дополнителните фактори кои можат да влијаат на овие наоди.
7. Може да го ублажи стресот и анксиозноста
За разлика од кафето кое се смета за енергично, чајот генерално се смета за релаксирачки пијалок. Иако и двата пијалоци содржат кофеин, само чајот содржи аминокиселина л-теанин која има релаксирачки ефект благодарение на неговата способност да ги зголеми алфа мозочните бранови.
8. Може да го подобри вниманието и фокусот
Се чини дека пијалоците кои содржат кофеин и л-теанин имаат најголемо влијание врз нашето внимание и фокус. Една шолја зелен чај обезбедува 25 мг л-теанин, а покрај тоа што е поврзана со помала когнитивна дисфункција, се чини дека неговата консумација ни помага да одржиме подобра концентрација и фокусирање.
9. Може да го поддржи здравјето на коските
Постојат некои докази кои сугерираат дека изборот на чај, особено зелениот чај, може да помогне во одржувањето на густината на коските и како резултат на тоа да се намали ризикот од фрактура. Се смета дека заштитниот ефект повторно се должи на содржината на полифенолот во чајот.
10. Некои чаеви помагаат за намалување на телесната тежина
Најмногу зелениот, а потоа црниот и белиот чај помагаат за забрзано топење на мастите. TummyTox палетата на чаеви покрај тоа што ќе ве стопли во овие студени денови, ќе ви помогне во намалувањето на апетитот, забрзано топење на вишокот масти, како и во намалувањето на подуеноста.
Пробајте ги TummyTox чаевите за остварување на вашите цели!
My Skinny Tea
100% природен и функционален чај кој ви помага побрзо да ги постигнете целите за слабеење.
- Помага во топењето на мастите
- Помага во спречување на таложење маснотии
- Го одржува вашето ниво на енергија
- Го чисти вашето тело од токсини и го поддржува варењето
Daily Kick & Sleep Tight Tea
Дуо чаеви кое ќе ви го разбуди метаболизмот и варењето, за дневна и ноќна детоксикација на телото!
- Зголемете го согорувањето на мастите и изгубете повеќе килограми
- Поддржете го вашето варење и чистење на телото
- Релаксира пред спиење
- Намалете ја напнатоста и раздразливоста
Pure Me Tea
Вашата нова омилена детокс рутина во форма на вкусна шолја чај. Специјална функционална хербална мешавина за ефикасно ослободување на вашето тело од токсините.
- 100% природен чај за детоксикација
- Ја поттикнува елиминацијата на токсините и ги поддржува функциите на црниот дроб, бубрезите и цревата
- Промовира добро варење и го поддржува слабеењето
Сите чеви по промотинва цена!